Voor én door slechthorende jongeren

SH-Jong is dé organisatie voor én door slechthorende jongeren. Ons motto is: “Durf te dromen! Ook als je slechthorend bent kun je vrijwel alles bereiken!”

Wij houden ons bezig met 3 zaken: ontmoeting, voorlichting en belangenbehartiging.

Ontmoeting

Wij organiseren evenementen in heel Nederland waar slechthorende jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Bekijk onze evenementenagenda.

Kamp voor slechthorende jongeren 

Elk jaar organiseren we populaire kampen voor jongeren die slechthorend zijn. In de zomer organiseren wij een zomerkamp van 5 dagen. Er zijn tijdens dit kamp alleen jongeren die net als jij slechthorend zijn: we organiseren dit voor en dóór slechthorende jongeren.  

Gezelligheid staat centraal: het gaat om met elkaar samenzijn in een veilige omgeving. Je zal merken dat je je niet hoeft te schamen voor je slechthorendheid.

Workshops en trainingen tijdens Challenge Life-weekend

Het jaarlijkse Challenge Life-weekend biedt een mix van ontspanning en opbouwende workshops. Dit weekend is bedoeld voor slechthorende jongeren vanaf 18 jaar. Het is een gezellig weekend waar je ook wat leert over thema’s als zelfvertrouwen, omgaan met je slechthorendheid en (vrijwilligers)werk. 

Regionale evenementen

Verder zijn er meerdere evenementen van 1 dag, waarin we sportieve, creatieve of gewoon gezellige activiteiten ondernemen. Deze organiseren we in heel Nederland. Check de evenementen bij jou in de buurt.

Enthousiast geworden? Als lid krijg je korting op al onze evenementen en ontvang je de digitale nieuwsbrief. En natuurlijk steun je onze activiteiten voor slechthorende jongeren. Word lid!

Voorlichting

Wij geven regelmatig voorlichting op scholen en bij organisaties over omgaan met slechthorendheid bij jongeren. Verder vind je onze beste tips & tricks op Erbij horen (voor scholieren) en HoorWERKwijzer (voor werkenden). Ook kun je op deze site terecht voor tips over onder andere studeren, reizen en hoortoestellen.

Wil je dat we bij jou op school een voorlichting komen geven over slechthorend zijn of over SH-Jong? Neem dan contact met ons op via voorlichting@shjong.nl  We komen dan uitleggen hoe het is om slechthorend te zijn en hoe je rekening kan houden met iemand die slechthorend is.  

In 2016 lanceerden we de campagne ‘Slechthorend. Nou en?!’, met de boodschap: laat je slechthorendheid je niet beperken. Door interviews met inspirerende jongeren die slecht horen, een leuk kaartspel en een korte documentaire hopen wij andere slechthorende jongeren te inspireren. In de mini-docu ‘Slechthorend. Nou en?!’ onderzoekt onze oud-voorzitter hoe slechthorende jongeren hun dromen kunnen waarmaken. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan gauw de documentaire Slechthorend. Nou en?! en lees de inspirerende interviews met slechthorenden.

Belangenbehartiging

Wij komen op voor jouw belangen. Via het platform ‘Doven, slechthorenden en TOS’ houden wij ons onder andere bezig met de vergoeding van hoorhulpmiddelen, het stimuleren van ondertiteling en het verbeteren van de toegankelijkheid van onderwijs en werk. Thema’s die voor ons als slechthorende jongeren zeer belangrijk zijn.  

Wij werken met allerlei andere organisaties samen in Deelkracht om de wereld een stukje beter te maken voor dove en slechthorende jongeren en volwassenen. Op de website van Deelkracht kan je zien aan welke projecten wij allemaal hebben bijgedragen. Wil jij ook meehelpen in een project? Je kan je aanmelden op deze pagina

Voertaal

Bij SH-Jong hanteren wij het gesproken Nederlands als voertaal. Wel zijn er altijd NmG- en schrijftolken aanwezig ter ondersteuning.