Het kamp vanuit het oog van de kampleiding

Afgelopen herfstvakantie was het weer zover: de herfstkamp van SH-Jong stond voor de deur, dit keer met een griezelige aankondiging in het thema van Halloween. Het kampleidingsteam heeft een geniale spooky aankondigingsfilmpje gemaakt.

Het vernieuwende kampleiding team bestond dit jaar uit Mike, een van de veteranen en de langstzittende kampleiding, Robbert, de voorzitter, Doris, een van de bestuursleden, en de nieuwste kampleiders: Jelle (ikzelf), Ilse, met veel scouting ervaring, en Daan, de alleskunner.

Voorafgaand aan het kamp waren er veel voorbereidingen die we moesten treffen. Wat gaan we eigenlijk doen tijdens het kamp? Gaan we voor een compleet andere aanpak of houden we het draaiboek van voorgaande kampen aan? Moet er een thema komen of niet? Wat zijn ieders beste kwaliteiten? En niet te vergeten, hoe verlopen de aanmeldingen en zijn er bijzonderheden?

Na hele dagdelen online en op locatie vergaderd te hebben, konden we toch een mooi draaiboek opstellen, waaruit de basis voor het kamp ontstond. Hierbij hoorden ook minder leuke taken, zoals het indelen van corvee of het maken van saaie powerpoints over de kampregels.

Vallen en opstaan

Tijdens het kamp trok het team zich af en toe terug als leiding. Op dat moment was het vrije tijd voor de deelnemers, en konden wij als leiding de dagbespreking doornemen en evalueren wat goed was gegaan en wat de volgende keer beter kon. Ook konden we hier onze zorgen uiten als er iets ons dwarszat. Helaas horen hier ook minder leuke momenten bij. Bijvoorbeeld als je overprikkeld of gestrest raakt als kampleiding, of zelfs wanneer je de tekst vergeet tijdens een presentatie.

Maar ook als je bijvoorbeeld moeite hebt met het behouden van overzicht, kunnen we elkaar afwisselen zodat iemand anders jouw taken oppakt en jij iets anders kunt doen.

Hier geldt dat we een team zijn en samen het kamp organiseren, elkaar aanvullen en helpen. Mocht je als kampleiding even struikelen, dan staan we als team weer op. Bovendien mag je fouten maken, zolang je er maar van leert.

Uiteindelijk was het kamp natuurlijk erg geslaagd! We hebben veel blije gezichten gezien en positieve verhalen van de deelnemers gehoord. Benieuwd naar de verhalen van de deelnemers? Check dan zeker de andere blog geschreven door een deelnemer.

Lijkt het jou ook leuk om mee te helpen met het organiseren van kampen en uiteindelijk leiding te geven? Dat kan! Word vrijwilliger of overleg met het bestuur.

Vergelijkbare berichten